CUKROVKA

A co cukrovka ????

Cukrovka 2.typu se nazývá cukrovka počátku stáří. Vždy to byla nemoc stáří. Ale v poslední době zaznamenáváme explozi dětských pacientů. Nemoc stáří a u dětí? Co se to děje? Lékařská věda nemá na to odpověď. Možná proto, že stále tvrdohlavě lpí na teoriích o nízkotučné stravě.

Je podávání inzulínu řešení příčiny?? Cukrovka je stejně zákeřná jako rakovina. Nebolí, když si pícháte inzulín, nemáte pocit ohrožení. Jenomže brzy můžou přijít další důsledky,můžete přestat vidět, mohou selhávat ledviny, mohou vám uříznout nohu...A nové objevy ukazují, že může dojít k poškození mozku /demence, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a další/ Lékaři nabádají jezte nízkotučná jídla!!!Jenomže po zavedení této diety se výskyt cukrovky zvýšil o 360% !!!

Jak vzniká cukrovka??
Je to rezistence /necitlivost / buněk na inzulín. Když jíme jídla s vysokým glykemickým indexem /GI/, vysoké hladiny cukru v krvi způsobují opakovaný zánět vnitřního povrchu /endotelu/ cév a zejména tepen. Dochází k zúžení cév a to znesnadňuje průchod inzulínu k buňkám. Tělo reaguje tím, že vytváří větší a větší množství inzulínu a snaží se doslova protlačit inzulín skrze tu vytvořenou, těžko propustnou endotelovou bariéru. Člověk nic netuší a konzumuje dál jídla s vysokým GI. Množství produkovaného inzulínu stále stoupá. Dochází ke skutečné inzulínové rezistenci.

A teď něco důležitého
Když se stravujeme správně, většina glukózy /85-90%/ přejde do svalových buněk.Tam se buď okamžitě zužitkuje – spálí, nebo se přemění na glukogen a uloží se jako rezerva pro pozdější potřebu svalů. Pro tukové buňky zbyde jen málo, pouze 10-15% cukru. Váha zůstává neměnná. Ale co se děje při inzulínové rezistenci?? Studie odhalily, že vůči inzulínu se jako první stávají rezistentní svalové buňky!! Svalové buňky odmítají glukozu. Tělo poté cukr přemění na tuk a uloží ho do tukových buněk. A začínáme přibývat na váze! Dostali jsme se do fáze metabolického syndromu. Cukr směřuje místo do svalů do tuku!! Jestli se předtím ukládalo do tuku jen 10-15% glukózy, nyní se do tuku ukládá 60-80%. Představa o rovnováze přijatých a vydaných kalorií pro vás přestává platit! Toto je důvod proč nefungují diety. Žádná dieta vám nepomůže, dokud nepřehodíte výhybku zpátky!

Metabolický syndrom
Je to velmi vážná, avšak skrytá nemoc. Nepřímým ukazatelem je nárůst obvodu pasu. Proč? Tento tuk se ukládá především v břiše a je to zabijácký tuk. Jakmile naroste, promění se v unikátní továrnu, která produkuje vlastní specifické látky. Vlastní hormony. Produkuje zánětlivé signály! Břišní tuk také produkuje ženský hormon estrogen. Tento nadbytečný estrogen přispívá ke vzniku rakoviny prsu. Seznam zdravotních potíží, způsobených zánětlivými látkami vyrobenými v břišním tuku se neustále rozrůstá /demence, rakovina tlustého střeva, revmatická artritida.../

Co se děje dál??
V určitém okamžiku začnou být vůči inzulínu odolné i tukové buňky. V té chvíli začnou glukózu přeměněnou na tuk vypouštět zpět do krve. To znamená, že začnete hubnout. Tento tuk je nutné řešit a proto tělo vytvoří nové tukové buňky, do kterých tento tuk ukládá. Dochází k lipotoxicitě ! Co to je?? Mastné kyseliny kolující v krvi se usazují tam, kde nemají co dělat – do kosterních svalů, do ledvin, do jater, do srdce atd. Potlačují produkci energie, takže svalové buňky požadují víc a víc inzulínu. Tukové buňky produkují bílkovinu, která způsobuje snížení citlivosti inzulínových receptorů a také bílkovinu, která brání inzulínu plnit jeho funkci. Tento vypuštěný tuk obrovským způsobem zatěžuje buňky slinivky břišní, produkující inzulín, až dojde k jejich poškození. Také se zvýší vnitřní zanícenost tepen! Slinivka se vyčerpá, nemá šanci zvládnout další nárůst hladiny inzulínu. Hladina cukru v krvi začne stoupat. V té chvíli propuká cukrovka. V této chvíli je už poškozený cévní systém, dochází k vysoké srážlivosti krve, k vysokému krevnímu tlaku, trpí ledviny a tělo zadržuje tekutiny. Píchání inzulínu NENÍ řešení !! Nikdy cukrovku nevyléčí. Jediným řešením je zvýšit opět citlivost buněk na inzulín. Pokud by se vám podařilo zvrátit inzulínovou rezistenci a dostat ji do normálu, cukrovka zmizí.

Místo aby pacienti byli vedeni k práci na zvrácení inzulínové rezistence, začnou držet špatnou dietu, která udržuje problém. Na nemoc způsobenou konzumací sacharidů, dostanou radu, aby jedli...víc sacharidů /obiloviny/. Pak si začnou píchat inzulín. Tím se však problém zhoršuje. Ve slinivce vyrábějí inzulín beta-buňky. Vysoké hladiny cukru v krvi je poškozují. Říká se tomu glukotoxicita. Současně také stoupá hladina tuků v krvi. Ty také poškozují beta-buňky. Tomu se říká lipotoxicita. A jednoho dne buňky odumřou. V té chvíli již není cesty zpět. Vaše tělo neprodukuje inzulín. Z cukrovky 2. typu se stává cukrovka 1. typu. Čtěte další článek aby jste pochopili .

Čerpáno z knihy Krutá hra o tvé zdraví od Tomáše Kašpara